Patrně již čtenáři zaregistrovali humbuk, který vypukl poté, co právník z kanceláře primátora města Brna Romana Onderky dosáhl zrušení facebookového profilu recesistické skupiny Žít Brno, která více než dva roky vtipně glosuje brněnské politiky a úředníky. Co možná ale nevíte je fakt, že se před tím brněnští úředníci pokusili přinejmenším za plného vědomí kanceláře primátora a jeho náměstka dosáhnout stažení dílu pořadu Troublemaker, který běží na internetové televizi Stream.cz, vlastněné největším českým portálem Seznam.cz. Pokus o cenzuru pořadu Troublemaker ovšem brněnským politikům a úředníkům nevyšel.

Torublemaker je pořad, který se snaží ukazovat, jak mohou jednoduše občané měnit věci kolem sebe, a na příkladech ukazuje, jak mají občané postupovat, když řeší různé situace. Je to taková zrychlená forma teorie občanského aktivismu, zpracovaná do internetového formátu tří až sedmi minut. Každý týden se vysílá nový díl, průměrná sledovanost je více než 130 tisíc a některé díly šplhají až ke čtvrt milionu zhlédnutí. Jde tedy o médium, které má velký dopad, byť běží pouze na internetu. Poslední díl, shodou okolností dvacátý, se věnuje právě probíhajícím změnám územního plánu v Brně, o kterém od léta píší brněnská média. Díl nazvaný „Mám připomínky“ se věnuje projektu dvacítky občanských sdružení z Brna, která spustila web www.mampripominky.cz. Jeho prostřednictvím mohou občané jednoduše podávat připomínky k právě projednávaným změnám územního plánu v Brně. Obecně se českým městům nedaří zapojovat veřejnost do rozhodování a proto nápad, který během několika týdnů využilo téměř než 1.400 občanů k podání více než 33.000 připomínek (!), je naprosto fenomenální. Za projektem stojí občanské sdružení NESEHNUTÍ a programátor Jan Jablunka.

Ve zmíněném díle Troublemakera jsme nápad představili jako fungující příklad, který by mohla využít i další města, což se ostatně děje. NESEHNUTÍ požádala o využití webu městská část Brno-Černovice a také několik měst ze Slovenska, kam o něm pojedou přednášet. Jenže to, co se někomu jeví jako naprosto skvělý nápad, nemusí tak působit na úředníky a politiky v Brně, kteří už dávno zapomněli, že tu jsou oni pro veřejnost, nikoli veřejnost pro ně. Několik hodin po zveřejnění dílu „Mám připomínky“ napsal tiskový mluvčí brněnského magistrátu (spadající pod kancelář primátora Romana Onderky) Seznamu žádost o jeho stažení. K překvapení všech se tiskový mluvčí neobtěžoval napsat ani jeden důvod, proč by podle něj měl být díl pořadu stažen. Podívejte se sami, je to koncert:

Jediný důvod, jak si neuvěřitelný e-mail tiskového mluvčího magistrátu města Brna vysvětlit, je tedy ten, že to takhle prostě funguje a že Stream.cz není první médium, kam takhle píše, a že jinde BU BU BU z kanceláře brněnského primátora bez jakýchkoli důkazů prostě stačí.

Hned jak do Streamu přišel e-mail tiskového mluvčího žádající o cenzuru na základě „já jsem úředník a vy mě budete poslouchat“, dostal jsem od produkce ubezpečení, že ke stažení dílu není jediný důvod a naopak, že zveřejníme dopis tiskového mluvčího. Což o to, já jsem coby dlouholetý občanský aktivista na nejrůznější formy nátlaku či vyhrožování zvyklý. A i přesto, že jsme se před spuštěním celého pořadu bavili s producentem Lukášem Záhořem a dramaturgem Martinem Krušinou o tom, co vše je možné vysílat a jaké jsou či nejsou na Stream tlaky, například od zadavatelů reklamy, a i když byl jsem ujištěn, že Stream.cz je svobodné médium, které nepodléhá cenzuře ani autocenzuře, měl jsem v podvědomí malé obavy. Za to, že byly zbytečné má Seznam.cz a tým Streamu můj respekt. Zajímavé na tom je i to, že jsme přitom už vysílali mnohem „třaskavější“ díly, než je projednávání územního plánu, například díly o Ústí nad Labem a tamějších korupčních zakázkách či propojení politiků s policisty a mafiány.

Seznam tedy požádal tiskového mluvčího Brna o upřesnění, o které video jde a slušně odpověděl, že to prověří. Brněnským politikům ale zjevně pracují nervy a tak o den později píše Seznamu vedoucí odboru územního plánování a rozvoje města Brna Kateřina Leopoldová, a také žádá o stažení dílu. Tentokrát už přidává alespoň cosi, co lze nazvat odůvodněním, i když relevantní argumenty opět chybějí. V kopii přidává tiskového mluvčího a také náměstka primátora Ladislava Macka (ČSSD). Pokus o cenzuru nepohodlného dílu tedy běží za plného vědomí brněnských politiků.

Ten samý večer Facebook na žádost právníka magistrátu blokuje stránku Žít Brno. Druhý den se tak brněnský primátor a magistrát dostává na přední stránky všech zpravodajských serverů a nově založená stránka Žít Brno RIP získává jen během víkendu 13 a půl tisíce fanoušků. Dnes se o cenzuře Žít Brno píše v mnoha denících a například i hlavní straně MF Dnes. A jak to dopadlo s pokusem o cenzuru Troublemakera? Tady je odpověď:

Jako autor pořadu mám radost, že dost možná, jak tvrdí Matěj Hollan, vedl poslední díl Troublemakera k následnému zablokování facebooku Žít Brno, které o stejném tématu několik týdnů informovalo a pořad také sdílelo. Není totiž nic lepšího, než když se odkopou politici jen několik měsíců před komunálními volbami, tak jak se to nyní stalo v Brně. Teď už je to jenom na vás, Brňanky a Brňané, zda necháte své město spravovat bandou cenzorů, kteří jako by vypadli z dob minulého režimu, nebo si takové jednání líbit nenecháte a zvolíte si na podzim jiné zástupce.


Autor článku je autorem pořadu Troublemaker na internetové televizi Stream.cz